Opskrifter fra Nigeria

Efter ophold i Nigeria er der nogle opskrifter på typiske retter, som man ikke kommer udenom. Vi vil gerne samle nogle af dem her på siden, så der kan afprøves nigerianske specialiteter herhjemme også.

Vi hører meget gerne fra jer, såfremt I måtte have nye opskrifter eller lignende til brug her på hjemmesiden. Kontakt os her.

 

Nigeriansk kylling i tomat (Elvira´s version)

Ingredienser:

1 hel kylling

4-500g friske tomater. Udkernet og resten finthakket

2-3 store løg, finthakket

Vegetabilsk olie (Elvira brugte rapsolie)

2 tern kyllingebouillon (Maggi terninger, der smuldrer, er bedst)

4 fed hvidløg, feddene finthakket

3-4 cm frisk ingefær, finthakket

1/4-3/4 tsk. chilipulver efter smag

1 tsk. timian

1 tsk. karry

1 tsk. rosmarin

2 små dåser tomatpuré

1 dåse kokosmælk (brug eventuelt kun kokoscremen og hæld (noget af) vandet væk (valgfrit)

Før du går i gang:

  • Stik huller overalt i kyllingen med en kniv og parter i små stykker (ca. 16 dele)
  • Mariner kyllingestykkerne i mindst en time i en blanding af bouillonterninger, lidt løg, ingefæren, hvidløget og lidt vand
  • Åbn tomatpureen og hæld det op i en skål – skyl dåserne i lidt vand så du får det hele med, og rør vandet med i skålen.

Nu gør du to ting på én gang:

  1. Steg/sauter løgene i meget rapsolie indtil de er helt bløde og let brunede. Løgene skal være helt dækket af olie, men skal ikke flyde ovenpå. Der røres ofte.
    Tilsæt herefter de friske tomater og steg/kog videre på samme måde indtil de er helt bløde.
    Så tilsættes tomatpuréen.
  2. Tag kyllingestykkerne op af marinaden (gem marinaden – den skal bruges senere) og læg dem i en stor gryde (for bedste resultat bruges en tykbundet gryde, der ikke brænder på). Hæld lidt vand ved (bare nok til at dække bunden af gryden). Tænd for gryden ved medium varme. Vandet fordamper lige så stille og kyllingen vil begynde at brunes i sit eget fedt. Vær obs på ikke at branke kyllingen, men der skal ikke røres meget i gryden, som mest passer sig selv. Brun/kog i ca. 30 minutter.

Når kyllingen er færdig kommes den i tomatsaucen sammen med eventuel væske fra gryden og marinaden og simrer under låg i en time. Rør i gryden med jævne mellemrum. Smag til med salt og peber (og/eller ekstra ingefær, hvidløgspulver, timian, karry og rosmarin).

Til sidst tilsættes kokosmælk. Eventuelt kan man nøjes med kokoscremen og smide vandet væk, hvis konsistensen på saucen vil blive for tynd. Kog videre i ca. 15 minutter.

Serveres med løse ris.

 

Jollof Rice by Joselyn

4  pers.

Ingredienser:

Løg efter behov

Hvidløg efter behov

Frisk Ingefær efter behov

Chilikrydderi i en eller anden variant efter behov

Tomatpaste, lille dåse

Kokosmælk, 400 ml.

Vand, 3 dl.

Ris, 4 dl

Svits løg, hvidløg, ingefær og chilikrydderi i en gryde. Tilsæt tomatpaste og herefter kokosmælk og vand.

Tilsæt ris og lad retten småsimre indtil risene er tilpas kogt.

Varianter:

Retten kan varieres på utallige måder, med andre grøntsager, krydderier  og der kan også tilsættes kød. Hvad angår mængden af kokosmælk, kan den også varieres. Hovedreglen er, at kokosmælk og /eller vand tilsammen udgør lidt mere end den mængde væske, der er angivet bag på risposen. Bruges der ren kokosmælk bliver risene meget cremede og lækre, bruges der slet ikke kokosmælk, vil det ikke rigtig være Jollof Rice.

 

Suya-opskrift (ca 50 spyd)

Cayennepeber 200 g
Paprika 60 g
Hvidløgspulver 40 g
Løgpulver 40 g
Ingefær 100 g
Salt 40 g
Peanuts usaltede og uristede 500 g
Kød 4 kg (der kan bruges svinekød, oksekød, lammekød, kylling o.s.v efter ønske)
De usaltede og uristede peanuts blendes helt fint og blandes med ca. halvdelen af krydderiet. Ca 4 kg kød skæres ud i små stykker og blandes med 150 ml rapsolie og halvdelen af krydderiet uden nødderne (en fjerdedel af den samlede mængde). Den anden fjerdedel af krydderiblandingen sættes på bordet i en skål, så man kan tilføje mere krydderi direkte på de færdige spyd, hvis dette ønskes.

Kødet ligges i poser og marineres natten over i køleskab. Næste dag paneres det marinerede kød i blandingen af krydderrier og nødder og sættes derefter på spyd. Det kan derefter grilles på grill eller i ovnen. Det serveres med løgringe (rødløg) og MINDST en KOLD Star.
Mængden af cayennepeber og paprika kan justeres op og ned for at finde den styrke, man ønsker. Det kan også anbefales at doble op på ingefær.

I Nigeria kan der købes færdige krydderiblandinger, og hver familie har som regel deres helt egen opskrift og favoritblanding. Spørg eventuelt efter krydderiblandinger dernede ved besøg på de lokale markeder.

 

Rigtig god fornøjelse og velbekom.

 

Share/Bookmark